STURES HISTORIA
Ett av de första kända fotografierna på Sturehof på Adelgatan. Troligtvis 1910-20-tal.
Bild: Malmö museum
STUREHOF SLÅR UPP PORTEN
Grunden till det som idag är Brasserie Sture 1912 är Café & Restaurant Sturehof som öppnade portarna just 1912 i det Hultmanska huset på Södergatan 20. Personen som startade etablissemanget hette Carl Wilhelm Hallkvist. 1913 var Nils Jönsson föreståndare för restaurangen. Herr Jönsson hade innan han kom till Sture arbetat på både Stadt Hamburg och Kramer, och efter detta gjorde han praktik i Tyskland, England, Frankrike och Amerika. År 1915 flyttar sedan verksamheten till Adelgatan 13 där restaurangen fortfarande har sin hemvist. Huset som Sturehof flyttade in i ägdes av Viktor Emanuel Montgomery och hade uppförts efter ritningar av arkitekten Alfred Arwidius 1897. Lokalen som restaurangen ligger i var ursprungligen butikslokaler, men strax innan Sturehof flyttar in var tanken att inhysa hotell Savoys stumfilmsbiograf.
1913-14. Södergatan med nummer 20 och Sturehof i högerkant.
Bild: Gleerups (Bilder i Syd)
Efter första världskriget gick restaurangen bättre och bättre. Sture låg och ligger nära centralstationen och Adelgatan var under en stor del av 1900-talet även Malmö tidningsgata. Även intilliggande banker och redovisnings- och advokatkontor gjorde att gästerna var, och fortfarande är, en blandning av just kulturarbetare, advokater, affärsfolk, familjer och resenärer.
Nils Jönsson och hans hustru Anna Sofia hade en son, som passande nog hette Sture. Denne Sture tog över driften av verksamheten redan som 23-åring år 1927 efter det att hans far Nils gått bort.
Sturehof i början av 1930-talet. Troligtvis är det ägaren Sture Jönsson som står bakom disken.
Bild: Frans Weyer
RESTAURANGEN BYTER ÄGARE
Under början av 1940-talet överlät Sture Jönsson rörelsen till Sven Pettersson. Petterson drev dock bara restaurangen under en kort tid för 1944, under brinnande världskrig, tar John Olofsson tillsammans med hustrun Turid över som sedan ska komma att driva verksamheten i mer än trettio år.
John Olofsson år 1949
Bild: Sydsvenskan (Bilder i Syd)
Olofsson väljer att renovera det som vi kan misstänka var en sliten lokal år 1953. Väggarna försågs med väggpaneler i sapelimahogny och ovanför dessa tapeter i plast samt en ljusramp. 1953 fick etablissemanget även nya toaletter och utanför dessa, en telefonkiosk. Säkert något som sent arbetande journalister hade nytta av.
Sturehof efter paret Olofssons renovering år 1953.
Bild: Sydsvenskan (Bilder i Syd)
Invigningsdagen när Sture öppnar på nytt år 1975. Här serverar Maj-Britt Hansson familjen Gun och Lennart Nordgren tillsammans med sonen Mikael.
Bild: Lisbeth Westerlund, Sydsvenskan (Bilder i Syd)
KONKURSERNA
År 1975 går paret Olofsson i pension och restaurangen tas över av Lennart Hedberg. Lennart var son till krögaren Olle Hedberg som drev både Erikslust och Strandpaviljongen. Den nye krögaren fortsatte med samma koncept som tidigare och personalen fick stanna.
Kort därefter placeras till stamgästernas förfäran enarmade banditer i lokalen och det tar inte lång tid förrän restaurangen går i konkurs. I september 1976 sker en våldsam gasexplosion på Sturehof och tre månader senare drabbades krogen av en andra konkurs. Den som tar över efter Hedberg är Lars Malmberg vars ambition var att krogen skulle återfå gamla tiders glans, men den skulle också bli en fiskrestaurang. Trotjänarna Siw Olsson, Maj-Britt Hansson och Anna-Lisa Andersson återanställdes.
Ett år senare börjar Tomas Folestam arrendera restaurangen. Även han fortsätter i den klassiska traditionen med maträtter som oxbringa, pytt i panna och köttbullar, men huvudinriktningen var fiskrätter. Sturehof kom nu att bli en lite finare krog än tidigare.
Efter Folestams bortgång år 1984 köpte Savoy fastigheten och arrenderade ut lokalen till tre kvinnliga krögare, Gun Widenberg samt Vivel och Elisabeth Nyberg. Dessa drev restaurangen fram till 1986, då den går i konkurs, igen.
År 1986 tvingas krögarna Margaretha Sunesson och Gun Widerberg stänga. Man menar att byggnadsställningar från Savoys renovering har hindrat kunderna från att hitta in.
Bild: Bosse Nilsson, Sydsvenskan (Bilder i Syd)
Den som tar över denna gång är Rutger Ahlefeldt, som tidigare hade drivit framgångsrika Pauli. Två kända kockar under herr Ahlefeldts tid är Anders Hylin och Leif Mannerström. Man fortsatte med husmanskost och kvalitén på maten var kanske högre än någon gång tidigare. 1991 tas driften över av Anders Hylin som driver Sturehof i 15 år. År 2006 tar Anders Vendel över restaurangen och driver den under namnet Vendel af Sturehof i fyra år för att senare byta namn till enbart Sture. I denna konstellation fortsätter restaurangen drivas fram till 2016.
Utdrag från gästboken under 60- och 70-talet. Från övre vänsterkanten: Fem myror och fyra elefanter, Gösta Fougstedt, Östen & Annika Warnerbring, Grus i Dojjan, Yngve Sten och Povel Ramel.
STURE BLIR MICHELINKROG
Restaurangens inredning med mahognypanelerna hade varit mer eller mindre oförändrad sedan 1953, men när restaurangen köps upp på nytt och anställer en stjärnkock görs inredningen om radikalt. Sture får snabbt en Michelinstjärna, men efter att kocken lämnar vid 2018 förlorar restaurangen sin stjärna ett år senare. När Coronapandemin breder ut sig under år 2020 så besluter man sig för att stänga.
BRASSERIE STURE 1912
I början av 2021 tar sedan Kenneth Andrén, arkitekten Jonas Lindvall och den rutinerade restauratören David Kallós över. Den sistnämnde känd inte minst från den legendariska Malmökrogen Brogatan. Trion anser att traditioner är viktiga. Restaurangen får därmed genomgå en renovering av Lindvalls kontor med stor respekt för dess historia. På samma sätt är vårt utbud av mat och dryck nutida, men samtidigt djupt förankrat i europeisk restaurangkultur. I god skånsk anda serverar vi vällagad, prisvärd mat som man blir mätt och glad av att äta.
Det skall vara lätt att besöka Sture 1912. Vi har öppet sju dagar i veckan från lunch till midnatt. Man kan slinka in både före och efter teatern, bion eller konserten, för ett lunchmöte eller på ett glas med lite tilltugg i baren. Det är även en utmärkt plats att fira bemärkelsedagar. Detta gäller oavsett om man kommer själv, på tu man hand eller i stora sällskap.
Kort sagt.
Varmt välkomna!
Dagens restaurang öppnade år 2021.
Bild: Tine Guth Linse